Uszczknij jagody kamczackiej, a nie pożałujesz

Ponadczasowa jagoda kamczacka to inaczej suchodrzew smakowity, roślina o wyśmienitych słodko-kwaśnych produktach. Jest to roślina banalna w tworzeniu i zatem też zdobywa coraz to lepszą popularność, co chwila częściej sadzimy te krzaki w naszych ogrodach i na małych gospodarstwach.

jagoda kamczacka sadzonki

Który zbiór wartości kwalifikuje o tym, że roślina bywa chętnie hodowana?
Po pierwsze jagoda kamczacka staje się rośliną odporną na mróz i dodatkowo nie wymaga zabezpieczenia przed niedobrymi chłodnymi wymogami. Tymczasem prosperuje od kwietnia do maja, podczas gdy to aura nie zawsze bywa korzystna dla wegetacji roślin, to kwiaty powyższego krzewu przeżyją wiosenne przymrozki.
Krzaki jagody najrozsądniej zasadzić jesienią, rozród tego rodzaju rośliny dzieje się poprzez sadzonki. Należy pamiętać, że rozmnażając ową roślinę, jak jagoda kamczacka sadzonki sadzonki jej pozyskujemy w pierwszej połowie czerwca, po zrealizowaniu kwitnienia. Na sadzonki najrozsądniej wyselekcjonować początkujące pędy. Po otrzymaniu rozsad przynależy ulokować je w doniczkach, do których gromadzimy perlit i torf, potem przekazać na pozycję przyzwoicie oświetloną. Jak pędy wykształcą system korzeniowy, przesadzamy roślinę, sadząc ją do delikatnie kwasowej, płodnej ziemi.
W branżowych sklepach zdołamy pozyskać flanc jagody kamczackiej w licznych jej mutacjach. W asortymencie przystępnych istnieje multum wersji polskich, przesianych przy użyciu naszych tutejszych fabrykantów. Pośród nich wyróżnić jest możliwość kategorię o mianie Atut, Zojka lub Wojtek.

Pod warunkiem zdecydujemy się na laicką uprawę jagodowych krzewów fundamentalną rzeczą, o której trzeba wspomnąć, staje się niedobór użycia chemicznych specyfików asekuracji istot zielonych. Tę szczególną roślinę zdołamy uprawiać ekologicznie. Bezspornie damy radę być zaszokowani ogromnym jej owocowaniem. Krzewy dają smaczne jagody o fioletowo-granatowych kolorze, które możemy poddać obróbce termicznej wykańczając soki a także konfitury i dżemy. Plony są słodkie i aromatyczne, świetne do bezpośredniego pochłonięcia.

Dodaj komentarz